Geluidshinder laat waarde woning dalen
De waarde van een woning, hangt van vele factoren af. Belgisch onderzoek toont aan dat ook geluidshinder in de omgeving van een woning invloed heeft op de woningwaarde. Roel Helgers (doctoraatsstudent faculteit economie KU Leuven) is gespecialiseerd in onderzoek naar woningprijzen. Hij onderzocht de invloed van geluidshinder op de waarde van woningen in de omgeving van luchthavens, snelwegen en spoorwegen.
Woningwaarde daalt door geluidshinder luchthaven
Helgers: “Een woning die dicht bij de luchthaven van Zaventem ligt en waar de geluidsbelasting overdag en ‘s nachts tussen 60 en 65 decibel ligt, is zo'n 6,6 procent of 18.665 euro minder waard dan de gemiddelde woning in een omgeving waar de geluidshinder minder dan 55 decibel bedraagt.” Ligt de woning in het verlengde van de start- of landingsbaan of langs een aan- of wegvliegroute, dan kan het prijsverschil oplopen tot meer dan 30 procent. De geluidshinder bedraagt er makkelijk meer dan 70 decibel.
Ook snel- en spoorwegen hebben een negatieve invloed
Uiteraard is de luchthaven van Zaventem niet de enige bron van grote geluidshinder in het dichtbebouwde Vlaanderen. Ook snelwegen, drukke gewestwegen en zelfs gewone straten waar veel verkeer is, produceren veel omgevingsgeluid. Wie dicht in de buurt van een spoorweg of een spoorwegstation woont, weet dat ook het spoor een bron van geluidshinder kan zijn. Volgens het onderzoek van Helgers zijn woningen in de onmiddellijke omgeving van een autosnelweg of gewestweg gemiddeld 4,2 procent minder waard, terwijl spoorwegen de woningwaarde met 3,9 procent verminderen.
Bronnen:
bouwenwonen.net en Logic-Immo
Note Sensornet: Hoewel Vlaanderen en Nederland zowel grote overeenkomsten als verschillen kennen, mag verwacht worden dat ook in Nederland het geluidsniveau invloed heeft op de waarde (of minimaal de overdrachtsprijs) van woningen. Het is interessant te weten of in Nederland ongeveer dezelfde percentages van toepassing zijn.
Naar nieuwsoverzicht