instellingen
Asset Management

SAM voor slim beheer in de railsector

De toekomst is nu! Uw oplossing voor ´voorspellend proactief onderhoud´ met lagere kosten, minder risico's en betere prestaties

Meetinstituut Sensornet introduceert SAM voor innovatief beheer, predictief onderhoud en voortdurende bewaking van bedrijfskritische middelen; ook in continubedrijf. SAM maakt het technologisch mogelijk assets in de railsector voortdurend, volautomatisch, slim en voordelig te beheren. Dat verlaagt de gebruikskosten (tco), voorkomt (reputatie-) schade en risico´s en zorgt voor betere beoordelingen (kpi´s).

SAM biedt vervoersbedrijven grip op onderhoud, gebaseerd op de trends en daadwerkelijke conditie van rails, bovenleiding en voertuigen. Er is sprake van continue metingen met slechts een paar sensoren op strategische locaties. Geavanceerde algoritmen met voortdurend hoogwaardige analyse van de grote aantallen verzamelde gegevens, geven onderhoudsadvies en waarschuwen voor calamiteiten. Dit maakt het mogelijk om preventief onderhoud uit te voeren. Neemt de kwaliteit van uw materieel of infrastructuur af, dan bent u in staat snel en gericht in te grijpen. Dit vermindert de operationele kosten en verhoogt gelijktijdig de reputatie van de vervoerder.

"We praten alemaal over big data, maar we willen op een simpele en intuitieve manier over de actuele informatie beschikken "

Vloot

Met de combinatie van geluid, trillingen, snelheden, weersomstandigheden, audio- en video-opnamen verzamelt Sensornet (bijna) real time informatie voor u. De combinatie van deze data stelt ons in staat om hoogwaardige informatie per voertuig samen te stellen, u te informeren middels dashboards en/of slimme alarmeringen, ongeacht uw platform. Onderstaand zijn enkele voorbeelden opgenomen van dynamische grafieken, waarbij u met een enkele muisklik van managementinfo naar diepgaande details zoomt. 

 

Compleet overzicht trams over de meetperiode. Middels een snelle selectie beschikt u over alle informatie.

 
 

Boxplot vloot: De boxplot biedt u direct inzicht in de verhoudingen tussen alles trams. U beoordeelt in een oogwenk of maatregelen nodig zijn.

Ontvangen tevredenheidsverklaring van GVB Amsterdam bevat aanvullende informatie: "... Daarnaast bleek dat de installatie naast de trambaan een goed inzicht gaf in welke trams onderhoud nodig hebben aan de wielen. Hierdoor kunnen trams welke te veel geluid en trillingen veroorzaken voor de omgeving tijdig uit de dienstregeling worden gehaald om onderhoud te plegen. Hierdoor ervaart de stad Amsterdam aantoonbaar minder geluidsklachten, concreet een daling van 42% op het gemiddelde. Dit is een heel gaaf resultaat!..."

 
 

Trends vloot: In de Trends vloot selecteert u de maatgevende voertuigen en ziet u:

 • hoe de trams zich gedragen in de tijd;
 • of onderhoud leidt tot de gewenste verbeteringen 
 

 

Infrastructuur

Met een beperkt aantal sensoren uw gehele vervoersgebied in kaart. De metingen, analyses en dashboards geven u vroegtijdig inzicht in knelpunten, verhoudingen en trends (verschildata) van

 • detectie railslijtage (defecten als hardspots en golfslijtage)
 • geluidoverlast naar de omgeving
 • trillingen / belasting pantograaf
 • reizigerscomfort
 • te onderscheiden naar locatie en rijrichting

Met een enkele muisklik heeft u realtime en voortdurend inzicht op de belangrijkste knelpunten binnen uw infrastructuur (rail en bovenleiding). Alle monitoring vindt plaats op uw eigen voertuigen, gedurende de normale dienstregeling. Er wordt daarmee alle dagen gemeten zonder buitendienststellingen en onder representatieve omstandigheden. Het onderhoud aan het beperkt aantal sensoren heeft plaats gelijktijdig met uw eigen voertuigonderhoud.

Onderstaand hebben we 2 voorbeelden opgenomen, te weten de module Golfslijtage en de module verschilkaart met daarin ook de rijrichting verwerkt.

 • De module golfslijtage is een hulpmiddel voor uw slijpplan. Het biedt u inzicht waar en wanneer slijpen gewenst of noodzakelijk is.
 • De verschilmodule brengt inzicht in de verslechteringen of juist verbeteringen, zowel voor het gehele vervoersgebied of de lokale details. 

 

   

Alarmeringen

Het system bewaakt continue de afgesproken condities. Bij overschrijdingen verstuurt Sensornet direct een alarmering per mail. Hierin staan direct overzichtelijk alle kerngegevens, inclusief een link naar de details. U kunt optimaal beoordelen hoe, waar en wanneer u maatregelen wilt nemen voor een ongestoorde dienstregeling.

 

Intuitive bediening

Al uw beveiligde dashboards zijn voorzien van een eenvoudige intuïtieve bediening

 • met geografische en grafische componenten.
 • zichtbaar op ieder type device met toegang tot het internet.

 

Binnenkort te verwachten

Vroegtijdig inzicht en trends in booggeluid

 • geluid in bogen eerlijk met elkaar vergelijken
 • werking of noodzaak van smeerinstallatie beoordelen

Download

De folder "Folder__Asset_Management_Rail" is beschikbaar op onze downloadpage

Referenties

Sensornet voor Asset management rail:

delen
 • Google+
 • LinkedIn
 • NUjij